Zdrowa Soja<
Autorem artykułu jest Arek Czapla
Soja jest rośliną jednoroczną i należy do rodziny bobowatych. Soja pochodzi z południowo-wschodniej części Azji. Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji....
Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji. Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko, duża zawartość wapnia, potasu i magnezu. Produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu, pomagają zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kalorii.Soja jest bardzo wartościowym pokarmem, podstawowym produktem diety wegetariańskiej. Z nasion soi robi się : kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego) Tofu w panierce: Składniki : 400 g tofu,
1 jajko,
mąka ziemniaczana do panierowania,
4 utarte ząbki czosnku,
2 łyżki imbiru ,
2 dymki,
4 łyżki pasty z fermentowanej soi,
kilka łyżek wytrawnego sherry,
1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody.
Sposób przygotowania:Tofu odciśnij z nadmiaru wody , potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut. Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku. Usmaż z obu stron na gorącej oliwie , osusz na papierze kuchennym. Wymieszaj dokładnie składniki sosu. Dymkę pokrój w małe paseczki.Zeszklij na patelni czosnek, dymkę oraz imbir, dodaj tofu. Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu , aż sos wniknie w tofu i odparuje. Podawaj z ryżem. Smacznego !
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz